„Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este Împărăția cerurilor” (Matei 19,14) - 3 Октября 2024 - Flor Ortodox

Întrebare Preotului

Categorii

Statistica

Total
Utilizatori
Oaspeți
Online total: 1
Oaspeti: 1
Utilizatori: 0

„Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este Împărăția cerurilor” (Matei 19,14)

 

 

 

„Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este Împărăția cerurilor” (Matei 19,14)

Această chemare are o adâncă semnificație și este o chemare plină de dragoste și milă pentru copii. Aceste cuvinte reflectă relația specială pe care Dumnezeu o are cu copiii, învățându-ne, totodată, despre puritatea, simplitatea și sinceritatea sufletului copilăresc, calități pe care și noi, adulții, trebuie să le cultivăm pentru a moșteni Împărăția cerurilor.

1. Puritatea copiilor

Copiii sunt simbolul curăției și al nevinovăției. În predica ortodoxă, se subliniază faptul că, înainte de a fi păcătoși și a experimenta răutatea lumii, sufletele copiilor sunt curate și fără de vină. De aceea, Hristos îi invită aproape de El, arătând că sufletul lor nealterat poate primi mai ușor învățăturile divine. Biserica îi încurajează pe părinți să aducă copiii la Sfânta Liturghie, la Tainele Bisericii, în special la Taina Sfântului Botez și Sfânta Împărtășanie, pentru a-i crește în credință.

2. Educația religioasă a copiilor

Predica ortodoxă pune accent pe importanța educației religioase a copiilor. În familie și în Biserică, copiii trebuie să fie crescuți în duhul iubirii de Dumnezeu și al respectului față de ceilalți. Părinții au o mare responsabilitate de a fi primii educatori ai copiilor în credință, îndemnându-i să participe la viața bisericească, la rugăciune și la faptele bune. Astfel, copiii învață nu doar din cuvinte, ci mai ales din exemplul viu al părinților și al comunității.

3. Biserica, loc de întâlnire cu Dumnezeu

Predica ortodoxă încurajează prezența copiilor la Biserică, nu doar pentru a învăța rugăciuni sau a participa la slujbe, ci și pentru a simți prezența reală a lui Hristos în viața lor. Copiii trebuie să simtă că Biserica este locul în care pot găsi pace, dragoste și sens. Prin participarea la slujbele bisericești, ei învață despre iubirea jertfelnică a lui Hristos și despre importanța comuniunii cu ceilalți credincioși.

4. Copiii și Împărăția lui Dumnezeu

Cuvintele „a unora ca aceștia este Împărăția cerurilor” arată că sufletul copilului este cel mai aproape de modul în care trebuie să fie sufletul omului pentru a moșteni Împărăția cerurilor. Curăția, smerenia și încrederea copilului în părinții lui sunt calități pe care trebuie să le dezvoltăm în relația noastră cu Dumnezeu. De aceea, Biserica îi îndeamnă pe toți credincioșii să devină „ca pruncii” prin curăție sufletească, credință necondiționată și ascultare de voia lui Dumnezeu.

5. Rolul Bisericii în viața copiilor

Biserica este ca o mamă duhovnicească pentru copii, având datoria de a-i primi și a-i ocroti. De aceea, în predica ortodoxă se subliniază importanța creării unui mediu spiritual sănătos în care copiii să crească și să învețe despre Dumnezeu. Clericii și credincioșii au datoria de a fi modele pozitive și de a arăta grijă față de cei mici, sprijinindu-i în drumul lor către Hristos.

Prin urmare, predica ortodoxă despre „Lăsați copiii să vină la Mine” este un apel puternic la responsabilitatea față de sufletele curate ale copiilor și o invitație adresată părinților și comunității de a-i aduce pe cei mici în fața lui Dumnezeu, pentru a crește în dragoste, credință și înțelepciune.

 

Категория: Știri religioase | Просмотров: 101 | Добавил: Andrei | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Calendar Ortodox