Întrebare Preotului

Logare pentru utilizatori

Categorii

Statistica

Total
Useri
Oaspeți
Online total: 1
Oaspeti: 1
Utilizatori: 0

Ştiri religioase

Joi, 03 Decembrie 2009 00:19
Peste 3000 de persoane cer predarea disciplinei Religia în şcoli
Membri ai 27 de asociaţii şi în jur de 3000 de părinţi au semnat un demers pe care l-au înaintat, miercuri, conducerii R. Moldova şi Ministerului Educaţiei, prin care solicită introducerea în programul de învăţământ preuniversitar a disciplinei Religia.
„În prezent în şcoli se predă opţional Educaţia moral spirituală. Sărbătoarea Crăciunului, conform acestei discipline este tratată ca un obicei vechi de la sat unde copiii merg cu colinde pe la case, ceea ce nicidecum nu corespunde esenţei acestei sărbători", a remarcat Constantin Lazăr, preşedintele Asociaţiei spiritual culturale „Antonie Plămădeală", unul din semnatarii demersului.
Potrivit aceleiaşi surse, Istoria Bisericii, religiei, artei este o parte importantă a experienţei noastre sociale. „De ce n-am face-o parte componentă a educaţiei? Ignorăm o experienţă culturală, de credinţă şi acceptăm nişte experienţe care abuzează de credibilitatea noastră. Nu există manuale, materiale didactice la această disciplină", a mai spus el.
Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi Români (ASCOR) din R. Moldova a remarcat că există deja manuale publicate pentru clasele I - IV. Acestea pot fi găsite în librării. „Optăm ca Religia să fie introdusă ca disciplină, însă, frecventarea lecţiilor va fi opţională. Astfel va fi respectat principiul libertăţii conştiinţei", a spus preşedintele ASCOR.
Potrivit semnatarilor scrisorilor, cursul ar putea fi predat de aceeaşi profesori care predau astăzi Educaţia moral spirituală sau de absolvenţii de la teologie. Azi profesorii care predau disciplina respectivă nu sunt salarizaţi, respectiv - teoretic această disciplină există, în realitate - rolul ei este minimalizat.
Rusanovschi a mai spus că a solicitat de trei ori să se întâlnească cu ministrul Educaţiei, Leonid Bujor, dar de fiecare dată întâlnirea a fost amânată. „Sperăm să primim răspuns după ce vom înainta acest demers", a mai spus el.
Din rândul semnatarilor fac parte părinţi, profesori, Asociaţia „Două inimi gemene", Asociaţia Cetăţenilor Români şi altele.
Disciplina „Religia" se predă începând din faza preşcolară în ţări ca Marea Britanie, Franţa, Polonia şi este obligatorie şi garantată prin constituţie în ţări precum România, Belgia, Malta şi altele.
www.jurnal.md

Consolidarea eforturilor structurilor de stat, societăţii civile şi organizaţiilor internaţionale în combaterea HIV/SIDA

2 Decembrie 2009 14:25

În ziua de 2 decembrie 2009, la Institutul Muncii, a avut loc o Masă Rotundă cu genericul „Consolidarea eforturilor structurilor de stat, societăţii civile şi organizaţiilor internaţionale în combaterea HIV/SIDA”. Aceasta a fost organizată de Asociaţia Obştească "Liga Persoanelor care Trăiesc cu HIV din Republica Moldova". Invitat la Masa Rotundă a fost şi Reprezentantul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, Prot. Nicolae Ciobanu, care a subliniat deschiderea şi suportul pe care Miotroplia îl acordă bolnavolor de HIV/SIDA. În acelaşi timp Pr. Nicolae a reiterat anajamentul ferm al Bisericii de a lupta împotriva discirminării celor care suferă de această maladie.

______________________________________________


Marţi, 01 Decembrie 2009 
Fumatul la locul de muncă va fi interzis în totalitate
Parlamentul European solicită Comisiei să prezinte o propunere legislativă în domeniul protecţiei sănătăţii lucrătorilor privind interzicerea fumatului până în 2011 în toate spaţiile închise la locul de muncă, inclusiv în toate clădirile publice şi în transportul în comun din UE. Deputaţii europeni subliniază că discrepanţele dintre legislaţiile interne duc la diferenţe enorme între statele membre în ceea ce priveşte protecţia împotriva fumatului pasiv. Rezoluţia adoptată de parlamentari subliniază că numai o interzicere generală a fumatului în toate spaţiile închise de la locul de muncă, inclusiv în unităţile de alimentaţie publică, precum şi în toate clădirile publice şi în mijloacele de transport în comun poate proteja sănătatea angajaţilor şi a nefumătorilor şi facilita în mod considerabil renunţarea la fumat în rândul fumătorilor. În decembrie Consiliul va adopta o recomandare adresată tuturor statelor membre UE în legătură cu mediile fără fum de ţigară, cu scopul de a susţine şi încuraja eforturile naţionale de a oferi cetăţenilor o protecţie mai bună împotriva fumului de ţigară în conformitate cu angajamentele internaţionale.
www.ziarullumina.ro

Marţi, 01 Decembrie 2009

De la mormântul Pr. Arsenie Boca!
La sfârşitul săptămânii trecute, Fundaţia Creştina Părintele Arsenie Boca a organizat un pelerinaj la Prislop, cu ocazia comemorării a 20 de ani de la plecarea la Domnul a Sfântului Părinte Arsenie Boca.
La acest pelerinaj ne-au însoţit 20 de membri şi prieteni ai Fundaţiei, oameni care au dorit să fie prezenţi la manifestările care au avut loc la Manastirea Prislop şi să treacă pe la mormântul celui care este numit Sfântul Ardealului.
Astfel, vineri, 27 noiembrie, către seară, am reuşit să trecem cu toţii pe la mormântul Părintelui, nu îndrăznesc să spun la Părintele acasă, pentru că Sfinţia Sa are locul sus în ceruri, alături de Dumnezeu, de unde poate veghea asupra întregii ţări şi astfel poate interveni pentru fiecare dintre credincioşii care îi cer ajutorul, după cum ne-a îndemnat chiar Părintele Arsenie înainte de a pleca la Domnul, în anul 1989.
A fost o seară frumoasă, în care fiecare dintre noi s-a rugat şi s-a recules la mormântul Părintelui, iar o parte dintre pelerini, în pofida întunericului, au reuşit să ajungă şi la Peştera Sfântului Ioan de la Prislop, unde s-a aşternut o pace desăvârşită peste fiecare dintre cei prezenţi acolo.
Ceea ce s-a întâmplat însă a doua zi a depăşit orice închipuire.
Întrucât oamenii se îndreptau în numar foarte mare către mănăstire, după ora 6 dimineaţa circulaţia a fost întreruptă în Silvaşul de Jos, astfel că pelerinii a trebuit să parcurgă pe jos distanţa de 7 kilometri şi chiar mai mult, urmând ca, în mod evident, să parcurgă aceeaşi distanţă şi la întoarcere.
Am fost astfel nevoiţi ca în plină epocă modernă să trăim experienţa pe care o trăiau în urmă cu 50 - 60 de ani românii care doreau să-l vadă şi să-l audă pe Sfântul Ardealului.
Întregul drum a fost impresionant. Am văzut oameni de toate vârstele şi condiţiile sociale, mulţi copii ţinuţi de mână de părinţi sau bunici, care se bucurau de încercarea de a parcurge o distanţă cu care nu sunt obişnuiţi, considerând-o ca pe o mică jertfă, ce cu siguranţă a fost compensată din plin de înaltele trăiri pe care le-au avut apoi în timpul Liturghiei şi slujbei de pomenire la care au participat.
Mult mai impresionante însă au fost imaginile din incinta mănăstirii, unde numai în timpul Liturghiei au fost prezenţi între 40.000 şi 50.000 de oameni.
În jurul bisericii era o mare de oameni, care participau la Sfânta Slujbă, în timp ce mai sus oameni dispuşi pe mai multe rânduri, într-o coadă de câteva sute de metri, aşteptau să treacă pe la mormântul Părintelui Arsenie. Alte zeci de oameni ocupau dealurile din curtea mănăstirii, cu lumânari aprinse în mână.
Au fost momente de emoţie sublimă şi multe lacrimi au curs în timp ce mii de oameni se rugau într-un glas şi cântau, demonstrând că în primul rând credinţa e cea care ne face să fim uniţi.
Sâmbătă, 28 noiembrie, am primit o lecţie importantă: deşi noi oamenii facem lucrurile după înţelegerea noastră, Dumnezeu le aşează după ştiinţa Sa divina. Astfel, la 50 de ani de când Părintele Arsenie a fost împiedicat să slujească şi la 20 de ani de la plecarea Sa la Domnul, oamenii continuă să vină tot mai mulţi spre locul din care în urmă cu zeci de ani românii îşi luau hrana spirituală.
Totodată, ca o ironie a sorţii, dacă în urmă cu 50 - 60 de ani jandarmii şi securitatea îl chinuiau pe Parintele Arsenie, ieri cele două instituţii erau reprezentate de un număr destul de mare de oameni prezenţi de-a lungul traseului între Haţeg şi Prislop şi în incinta mănăstirii, pentru a veghea la buna desfăşurare a evenimentului. Mai mult decât atât, îi ajutau pe prelaţi şi pe maici şi chiar i-am văzut pe unii închinându-se în timpul slujbei.
În ciuda celor aproape 15 kilometri parcurşi pe jos (trebuie să menţionez că în grupul nostru am avut şi persoane în vârstă de 70 de ani şi cu probleme de sănătate, care prin rugăciune către Părintele Arsenie au reuşit să parcurgă cei 15 kilometri) şi a oboselii acumulate, drumul de întoarcere către Bucureşti a fost extrem de lin şi parcă am plutit pe parcursul celor 400 de kilometri.
La momentul de trecere între sâmbătă şi duminică am încheiat un pelerinaj de 2 zile minunate, care cu siguranţă se vor întipări în memoria fiecăruia dintre participanţi.
Fie ca să ne întărim şi să creştem în credinţă, să căutăm şi să urmăm învăţăturile Sfântului Părinte Arsenie şi poate că astfel vom ajunge şi noi să urcăm pe "Cărarea Împărăţiei" !
www.fundatiaarsenieboca.ro




Ministerul Justiţiei va asigura fiecărui cetăţean libertatea confesiunii”, declară Ministrul Tănase
Foto: timpul.md

Ministerul Justiţiei a început procesul de deblocare a dosarelor mai vechi care au fost depuse până  acum la minister de către reprezentanţii cultelor. „În câteva luni se doreşte de a atinge nivelul în care reprezentanţii cultelor nu au obiecţii faţă de autorităţi, iar autorităţile nu încearcă să împiedice activitatea entităţilor religioase”.


Declaraţia aparţine Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, care a avut azi, 1 decembrie, o întrevedere cu reprezentanţi ai cultelor din Republica Moldova, transmine serviciul de presă al Ministerului Justiţiei.  

Ministrul a invitat reprezentanţii cultelor din Republica Moldova la o masă rotundă pentru a discuta despre perfecţionarea cadrului normativ şi instituţional privind cultele religioase în vederea prevenirii discriminării pe criterii confesionale.

„Vrem să începem un dialog sincer şi continuu, şi vă declar că, de principiu, nu ne vom opune înregistrării nici unui cult. Dar, există acele prevederi legale, care stabilesc anumite condiţii, nu tot timpul acceptate de către reprezentanţii cultelor, ceea ce creează impedimente de înregistrare”, a comunicat Alexandru Tănase reprezentanţilor cultelor.

Potrivit aceluiaşi comunicat, Tănase a menţionat că scopul autorităţilor este de a asigura fiecărui cetăţean libertatea confesiunii şi prin acţiunile sale şi actele legislative pe care le emite, Ministerul Justiţiei va încerca să instaureze o anumită linişte şi cooperare între entităţile religioase.

În cadrul mesei rotunde cu au fost identificate deficienţele cu care se confruntă reprezentanţii cultelor, în vederea perfecţionării cadrului normativ pentru a putea preveni discriminarea pe criterii confesionale, iar propunerile reprezentanţilor cultelor şi a altor reprezentanţi ai societăţii civile urmează să fie expediate Ministerului Justiţiei pentru a fi analizate.

Sursa: UNIMEDIA




Majoritatea ruşilor sunt de părerea că omul şi lumea în general a fost creată de Dumnezeu

În privinţa originii Dumnezeieşti a lumii create (creaţionism) - 44% dintre ruşi sunt de părerea că lumea şi omul în general a fost creat de Dumnezeu, în acelaşi timp doar 35% sunt adepţi ai teoriei lui Darwin, ne informează "Interfax" potrivit datelor transmise de Centrul de Cercetare a Opiniei publice din Federaţia Rusă.

Potrivit datelor acestui sondaj realizat de centrul mai sus amintit, dintre adepţii teoriei lui Darwin (55 %) majoritatea sunt locuitori ai Moscovei, apoi necredincioşi (54%) şi (45%) "oameni cu studii”, iar creaţionismul este acceptat doar de oamenii simpli de la sat (50%), de credincioşi şi de oamenii "fără studii superioare” (48% şi respectiv 50%).

Cu toate aceaste presupunerile creaţioniştilor li se par ruşilor mult mai plauzibile, mai ales în privinţa creării omului de Dumnezeu (48%). "La început lumea a fost perfectă dar cu odată cu trecerea timpului ea a devenit haotică" (49%).

Sondajul de opinie realizat de CCOFR s-a desfăşurat între 20-21 noiembrie. La realizarea acestui sondaj au participat 1600 de oameni din 140 localităţi şi din 42 de regiuni ale Federaţiei Ruse.

Tradus de Teodor Arktos

Mitropolia Moldovei s-a axat în anul 2009 pe problema HIV/SIDA

30 Noiembrie 2009 11:35

Pe parcursul anului 2009 în incinta Palatului Mitropolitan, dar şi în alte localităţi din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, s-au desfăşurat seminare cu slujitorii abordându-se tema: „Răspunsul Bisericii în combaterea răspândirii HIV/SIDA”.

În cadrul întrunirilor au fost prezentate istoria infecţiei HIV/SIDA, căile de transmitere a virusului HIV, s-a discutat despre situaţia epidemiologică din Republica Moldova, diagnosticarea persoanelor HIV pozitive, consilierea şi princiiple de tratament, etc.

S-a pus un deosebit accent pe prezentarea problematicii HIV/SIDA din punct de vedere ortodox, în această ordine de idei, punându-se în discuţie următoarele subiecte: examinarea şi tratarea problemei HIV/SIDA din punct de vedere al Bisericii, caracterizarea stărilor psihologice prin care trece o persoană HIV pozitivă, etc.

Dimensiunea spirituală a problemei a fost discutată la cel mai înalt nivel, având în vedere prezenţa unor preoţi care au o bogată exeprienţă în chestiunea prevenirii îmbolnăvirii şi combaterii HIV/SIDA, precum şi stabilirea unor acorduri de colaborare cu instituţiile care sunt implicate în depăşirea acestei probleme.

La întruniri au fost invitaţi experţi din ţările vecine. Slujitori, teologi, asistenţi sociali şi medicali ataşaţi Bisericii au venit din România, Ucraina şi Rusia pentru a discuta problema HIV din punct de vedere al mărturisirii noastre ortodoxe, în spiritul dragostei evanghelice. Deosebit de utile au fost întâlnirile cu Preotul Dorin Opriş şi a doamnei preotese Monica Opriş de la Arhiepiscopia Alba Iulia, România, ambii implicându-se activ în diferite activităţi ce ţin de problema HIV/SIDA, asistenţa spirituală pentru bolnavi şi rudele acestora.

La iniţiativa oamenilor care trăiesc cu HIV a fost întocmit un diptice la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din incinta USM, unde sunt înscrişi şi pomeniţi atât bolnavii, cât şi cei care au decedat de această boală. În fiecare an la 1 decembrie, de Ziua mondială a Combaterii HIV/SIDA, mai mulţi slujitori se adună în biserica USM, săvârşind rugăciuni pentru cei contaminaţi, dar şi pomeniri pentru cei trecuţi din viaţă.

HIV/SIDA a devinit o problemă socială, Moldova plasându-se pe locul patru în Europa după gravitatea problemei. Reprezentanţii Bisericii trebuie să ştie cum să se comporte cu aceşti bolnavi, cum să susţină rudele afectate, cum să le administreze Sfintele Taine ş.a.m.d.

Tot mai mult se conştientizează faptul că toate pot fi depăşite cu ajutorul lui Dumnezeu, de aceea implicarea Bisericii constituie un factor puternic întru soluţionarea tuturor problemelor cu care se confruntă societatea contemporană.

PDF
Imprimare
Duminică, 29 Noiembrie 2009 14:38
Papa Benedict şi concubina
Sf. Ioan Botezătorul a fost decapitat pentru că a acuzat concubinajul. Ca să se pună bine cu puternicii lumii, Papa salută concubinele şi poate chiar ... le dă binecuvântare. Dacă altă dată chiar înaintaşii săi excomunicau pe curvari şi pe curve, aggiornamentele au dus ca să se pună din ce în ce mai pregnant problema recunoaşterii divorţului în Biserica Catolică.





Marţi, 24 Noiembrie 2009 01:11
În Eparhia Herson din Rusia Mică s-au decoperit moaştele Cuvioasei nevoitoare monahia Eutropia (Isaenkova)
Conform comunicatului de presă al Bisericii Ortodoxe Ucrainene care citează biroul de presă al Eparhiei Herson, pe 12 noiembrie, cu binecuvântarea Preafericitului Vladimir, Mitropolitul Kievului şi a toată Ucraina, s-au descoperit moaştele cuvioasei nevoitoare monahia Eutropia (Isaenkova). În Catedrala Sfântului Duh din Herson s-a făcut slujba ce se obişnuieşte înaintea începerii oricărei fapte bune, slujbă pe care a oficiat-o Arhiepiscopul Ioan de Herson şi Tavra. Apoi, la mormântul monahiei Eutropia (Cimitirul din Kindiik) a fost oficiată o Litie pentru cei adormiţi. După aflarea lor, moaştele au fost duse în Biserica Naşterii Născătoarei de Dumnezeu din Kindiik, în care matuşka a îndeplinit vreme de mulţi ani ascultarea la strană. Aici, s-a slujit pentru ea litia pentru cei adormiţi, după care moaştele au fost duse în Catedrala Sfântului Duh.

 

Viaţa Monahiei Eutropia

În pământul Tavrei, poporul lui Dumnezeu o cinsteşte pe cuvioasa nevoitoare monahia Eutropia din Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului - Aleşki, ca pe o rugătoare pentru ţinutul Hersonului. Despre anii copilăriei ei se cunosc puţine lucruri. Oamenii, care au cunoscut-o îndeaproape pe matuşka Eutropia, spun că s-a născut în 1863 pe 24 noiembrie, stil vechi (7 decembrie, stil nou). Deoarece s-a născut de praznicul Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, părinţii i-au pus numele Ecaterina în cinstea acestei sfinte. Locul naşterii a fost localitatea Belaia Kriniţa din gubernia Herson, iar părinţii ei se numeau Leontie şi Agafia. Prin voia Domnului, la vârsta de 12 ani a mers să studieze în obştea mănăstirii de maici din Slobozia - mahalaua Aleşki din gubernia Tavrei. Învăţând în obştea de surori, Ecaterina s-a deprins cu ştiinţa de carte şi cu lucrul de mână. Totodată a învăţat rugăciuni şi să citească cuvântul lui Dumnezeu, îndeletniciri pe care le-a îndrăgit întreaga viaţă.

Ecaterina a ajuns în obştea maicilor tocmai în perioada cea mai delicată pentru obşte. Întâistătătoarea obştii monahia rasoforă Elisabeta (Nesterenkova) şi surorile ei Maria şi Elena s-au luptat la propriu pentru înfiinţarea aşezământului mănăstiresc. Câte necazuri, suferinţe şi ispite au avut de suferit surorile obştii vorbeşte cronica Mănăstirii Adormirii Maicii Domnului din Aleşki. La această istorie s-a întâmplat să fie părtaşă şi martoră şi Ecaterina. Necazurile din partea lumii şi rugăciunea înflăcărată au călit-o sufleteşte pe Ecaterina. După cuvântul Apostolului Pavel:

„Ne lăudăm şi în suferinţe, bine ştiind că suferinţa aduce răbdare, şi răbdarea încercare, şi încercarea nădejde, iar nădejdea nu ruşinează, pentru că iubirea lui Dumnezeu s-a vărsat în inimile noastre, prin Duhul Sfânt, Cel dăruit nouă" (Romani 5: 3-5).

Mergând pe această cale, Ecaterina a hotărât să-şi închine viaţa lui Dumnezeu prin slujirea monahală. Când, prin mila lui Dumnezeu, maicile au depăşit perioada de suferinţe şi de necazuri şi obştea a primit statut de Mănăstire cu viaţă de obşte cu hramul Adormirea Maicii Domnului, Ecaterina a fost tunsă monahie cu numele Eutropia în cinstea Sfintei Muceniţe din Alexandria ce poartă acest nume şi este pomenită pe 30 octombrie/12 noiembrie. Ascultarea ei monahală era cititul şi cântatul la strană. În viaţă s-a distins printr-o deosebită smerenie şi bunătate. Matuşka Eutropia a fost martora înfloririi Mănăstirii din Aleşki. Au fost construite biserici măreţe şi corpuri de chilii, iar în aşezământ a fost înfiinţată şi o şcoală pentru orfani. În acest timp matuşka Eutropia a devenit martora primelor minuni ale Icoanei Maicii Domnului „Teodorovska". Avea să poarte cu ea întreaga viaţă amintirea plină de recunoştinţă a minunilor şi vindecărilor prin care s-a revărsat mila dumnezeiască asupra neamului creştinesc.

Dar nu a durat mult perioada de înflorire a mănăstirii. Au venit vremuri grele. Revoluţia, războiul civil, foametea, ruinarea şi, cel mai îngrozitor - puterea atee. Au desfiinţat mănăstirea, au închis bisericile, maicile au fost alungate. Matuşka, ca şi multe alte monahii din mănăstire, pleacă la Herson. Acolo se stabileşte în regiunea cătunelor din Kindiik în apropierea bisericii Naşterii Născătoarei de Dumnezeu. Acest loc nu a fost ales la întâmplare. Dincolo de Dnepr se afla mult iubitul ei Aleşki, căruia în acea perioadă îi schimbaseră numele în Ţiurupinsk. În acea perioadă, matuşka Eutropia îşi câştiga pâinea cosând plăpumi. Mergea tot timpul la biserica unde se adunau pentru slujbă şi alte monahii din mănăstirea din Aleşki. În 1938 au închis biserica, după care monahiile au început să se adune într-o casă particulară. Surorile aveau grijă una de alta şi se ajutau între ele cu ce puteau. A început războiul. Nemţii şi românii, intrând în Herson, au început să deschidă bisericile. Astfel, în 1941, au deschis şi biserica din Kindiik. Matuşka s-a mutat mai aproape de biserică într-o căsuţă unde până la ea trăiseră monahiile Olimpiada şi Palestina. De atunci matuşka s-a trudit pe lângă biserică. Cât a fost în putere, a cântat şi a citit la strană. Când nu a mai putut, şedea pe o băncuţă lângă cor şi se ruga. Niciodată nu a lipsit de la slujbe. Casa de lângă biserică, în care s-a instalat matuşka, se afla pe strada Pionerski (Pionierilor) nr. 22. Trăia într-o căsuţă improvizată. Locuinţa era simplă, o casă ţărănească din vălătuci - o cameră şi un holişor.

La matuşka veneau mereu mulţi oameni. De la Dumnezeu primise darul deosebit al vederii cu duhul. Dar nu doar acesta îi atrăgea pe oameni la ea, ci şi puterea rugăciunii pe care matuşka o făcea pentru cei ce aveau nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. De puterea rugăciunii ei auziseră mulţi, de aceea vizitatorii erau nu numai din Herson, ci şi din Nikolaev, 1 Mai, Zaporojie, Dnepropetrovsk şi din alte locuri. Curtea ei era întotdeauna plină de lume. Matuşka îi primea pe toţi în camera sa, şezând pe o băncuţă lângă pat. Dar nimeni niciodată nu a văzut-o pe matuşka să stea lungită în pat, nici chiar atunci când era bolnavă. După cuvintele martorilor oculari, lângă ea era mai mereu un butuc. Când matuşka obosea, punea butucul pe pat şi, şezând pe băncuţă, punea capul pe butuc. Se odihnea puţin şi apoi se trezea. O vizitatoare care era medic a întrebat-o pe matuşka: „Dar când dormiţi?". Aceea a şi răspuns: „Dar oare se doarme?"

Fii duhovniceşti mărturiseau că la picioare matuşka purta lanţuri de ascet. În mâna sa întotdeauna se afla Sfânta Evanghelie, pe care o citea permanent. Matuşka ţinea adesea legătura cu posluşniţa Domnica, care acum este proslăvită de Biserică în rândul sfinţilor. Se întâmpla să fie întrebată: „Vă vedeţi adesea cu posluşniţa Domnica?". La care ea răspundea: „Nu ne vedem atât de des, dar suntem în legătură sufletească adesea". Ele se rugau una pentru alta.

Amfilohie-poceaevUneori îşi trimitea fiii duhovniceşti la părintele Iosif (Cuviosul Amfilohie de la Poceav), cu care, la fel, se afla în legătură duhovnicească. Această legătură se explica prin faptul că în chip minunat îi fusese dăruită Icoana Maicii Domnului de la Poceaev. Ulterior, fosta ei posluşniţă schimonahia Anghelina a dat această icoană Catedralei Sfântului Duh , unde se află şi în prezent. Despre ucenica sa Ana - tocmai pomenită, (care la tunderea în monahism a primit numele de Anghelina), matuşka Eutropia le vorbea adesea fiilor săi duhovniceşti: „Ea va fi mai mare decât mine", - prezicea ea, prorocind că Ana va primi tunderea în monahism şi schima şi va deveni continuatoarea duhovnicească a matuşkăi Eutropia.

Aflându-se pentru odihnă în Herson, mărturisitorul credinţei, Arhiepiscopul Ioan (Lavrinenko) ţinea şi el legătura cu matuşka Eutropia. Conform mărturiilor fiilor ei duhovniceşti, matuşka avea o deosebită dorinţă să se roage pentru odihna celor răposaţi, care, din cauza închiderii bisericilor şi a numărului insuficient de clerici, nu erau înmormântaţi după rânduiala ortodoxă sau pentru care nu avea cine să se roage. Domnul îi descoperea numele acestora în chip minunat. Se întâmpla ca o bucată de hârtie goală, care stătea pe masă lângă pat, dimineaţa să fie găsită plină de numele scrise pe ea.

Era uimitor că matuşka Eutropia cunoştea numele celor care veneau la ea, precum şi nevoile lor. După cum s-a spus deja, matuşka avea mulţi vizitatori. Ei îi aduceau dulciuri, dar ea era obişnuită să se mulţumească cu prescură şi aghiasmă. De aceea, tot ce primea împărţea la săraci, la cei lipsiţi sau celor care îi ofereau adăpost.

Multe întâmplări minunate sunt legate de numele matuşkăi. Când din cauza bolii s-a apropiat de sfârşit, fiii duhovniceşti au întrebat-o la cine să meargă acum pentru ajutor. Şi ea le-a răspuns că pot veni la ea la mormânt, aşa cum veneau la ea când era vie. Şi dacă ea va afla îndrăzneală către Dumnezeu, atunci îi va ajuta. Matuşka Eutropia şi-a prezis sfârşitul luându-şi rămas bun de la cei pe care îi cunoştea.

Măicuţa Eutropia se împărtăşea adesea cu Sfintele lui Hristos Taine. Înainte de sfârşitul vieţii se apropia deosebit de des de această mântuitoare Taină. O împărtăşea parohul bisericii Naşterea Maicii Domnului din Kindiik, protoiereul Ioan Gasiuk, care locuia în apropiere.

Monahia Eutropia a plecat la Domnul pe 29 martie 1968, la vârsta de 105 ani. I-au făcut slujba de înmormântare în Biserica Naşterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Kindiik în prezenţa unui mare număr de credincioşi. Matuşka a fost îngropată în cimitirul din Kindiik.

Pe multe pomelnice ale locuitorilor ortodocşi din Herson era trecut numele monahiei Eutropia. Pomenirea ei ca rugătoare s-a transmis din generaţie în generaţie, iar la mormântul ei mulţi au primit ajutor îmbelşugat şi vindecare.