Masă rotundă cu genericul „Biserica şi Cultura Politică în Republica Moldova” în Sala Senatului ASEM - 25 Декабря 2009 - Flor Ortodox

Întrebare Preotului

Categorii

Statistica

Total
Utilizatori
Oaspeți
Online total: 1
Oaspeti: 1
Utilizatori: 0

Masă rotundă cu genericul „Biserica şi Cultura Politică în Republica Moldova” în Sala Senatului ASEM

23 Decembrie 2009 15:51

Astăzi Sala Senatului din incinta Academiei de Studii Economice din Moldova a găzduit conferinţa cu tema „Biserica şi cultura politică în Republica Moldova".

Din start s-au trasat următoarele obiective: evaluarea factorului ortodox pentru identitatea şi securitatea Republicii Moldova şi evaluarea compatibilităţii juridice între legislaţia naţională a Republicii Moldova şi canoanele Bisericii Ortodoxe în contextul repsectării libertăţii de conştiinţă.

Lucrările mesei rotunde au început cu cuvântul de bun venit al Rectorului Academiei de Studii Economice a Moldovei, Dl. Grigore Belostecinic care şi-a exprimat satisfacţia cu privire la faptul că instituţia de învăţământ pe care o conduce, găzduieşte astăzi o conferinţă în cadrul căreia vor fi puse în discuţie relaţiile dintre stat şi Biserică - subiect care din păcare este mult prea puţin mediatizat.

De-a lungul lucrărilor mesei rotunde au luat cuvântul persoane din ambele sfere de activitate vizate - din partea Bisericii a vorbit Pr. Teodor Olăraşu, conferenţiar, Acadedmia Teologică, prezentând o expunere la tema „Relaţiile dintre Stat şi Biserică: tradiţia ţărilor ortodoxe în raport cu ţările de tradiţie catolică, protestantă şi alte tradiţii religioase.", iar domnul Viorel Ciubotaru, consultant în management strategic a vorbit despre politica statului democratic faţă de Biserica Ortodoxă: cazul Republicii Moldova în contextul integrării europene.

Au mai luat cuvântul doamna Elena Bâtcă, jurist şi domnul Ambasador Emil Ciobu, doctor conferenţiar.

Nu a fost evitat nici subiectul noii legi a cultelor, vorbindu-se atât despre punctele forte ale acestei legi, dar în acelaşi timp atrăgându-se atenţia şi asupra neajunsurilor acesteia - cel mai mare dintre ele fiind procedura mult prea permisivă de înregistrare a noilor culte religioase fără o verificare strictă a acestora. Vorbitorii au atras atenţia că o astfel de atitudine a autorităţilor ar putea duce la legalizarea activităţii unor secte distructive care ar putea pune în pericol inclusiv securitatea statului.

Organizarea mesei rotunde „Biserica şi cultura politică în Republica Moldova" a fost posibilă daorită eforturilor depuse de Fundaţia „Prisa".

Discuţiile constructive care au avut loc în Sala Senatului ASEM demonstrează odată în plus că dialogul dintre Stat şi Biserică este posibil dar mai ales necesar, dat fiind că Biserica, cel puţin în spaţiul ortodox a fost şi este un garant al stabilităţii în societate, nu de puţine ori intervenind ca mediator în soluţionarea diferitor conflicte.

______________________________________________________________

 

______________________________________________________________

Категория: Știri religioase | Просмотров: 576 | Добавил: Andrei | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Calendar Ortodox