Meniul site-ului
Categorii
Statistica
Patriarhul de Constantinopol crede în unitatea cu Biserica Catolică 30
Prezenţa delegaţiei Sfântului Scaun la Istanbul pentru sărbătoarea Sf. Andrei este "o confirmare a dorinţei de a elimina impedimentele acumulate în decursul unui mileniu şi de a ajunge la deplinătatea comuniunii", consideră Patriarhul ecumenic Bartolomeu I. Arhiepiscopul de Constantinopol i-a primit luni, 30 noiembrie 2009, cu căldură, pe Cardinalul Walter Kasper, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor, pe Episcopul Brian Farrell, secretar al dicasterului, pe rev. Andrea Palmieri şi pr. Vladimiro Caroli, oficiali ai secţiunii orientale, trimişi de Papa Benedict al XVI-lea la Istanbul pentru celebrarea sfântului patron al Patriarhiei ecumenice.
Vizita se înscrie în cadrul schimbului anual de delegaţii dintre Vatican şi Istanbul, cu ocazia sărbătorilor patronilor - întâlnirea la Roma are loc în 29 iunie, cu ocazia sărbătorii Ss. Petru şi Paul. "Acordăm o mare semnificaţie simbolică prezenţei voastre aici - a afirmat Patriarhul Bartolomeu I în mesajul său, redat parţial de agenţia SIR - deoarece arată şi dorinţa Sfintei Biserici de la Roma de a face tot posibilul, din partea sa, pentru regăsirea unităţii noastre în aceeaşi credinţă şi în comuniunea sacramentală după voinţa Celui care ne-a chemat la unitate pentru ca lumea să creadă".
Drumul către comuniunea deplină, "aşa cum a fost trăită de Bisericile noastre în primul mileniu, este întreprins prin dialogul iubirii şi al adevărului şi continuă cu harul lui Dumnezeu, în ciuda dificultăţilor ocazionale", a afirmat Patriarhul, amintind "marea atenţie" şi "rugăciunea neîntreruptă" cu care este urmat procesul dialogului teologic oficial dintre catolici şi ortodocşi. Patriarhul Bartolomeu I a citat, în particular, problema eclesiologică a primatului în general şi a rolului Episcopului Romei în comuniunea Bisericii din primul mileniu, temă care s-a aflat în centrul celei de-a XI-a sesiuni plenare a Comisiei Mixte Internaţionale de Dialog Teologic desfăşurată la Paphos (Cipru) din 16 în 23 octombrie.
"Cu
toţii suntem conştienţi că această problemă spinoasă a provocat un grav
conflict în relaţiile dintre cele două Biserici ale noastre", a spus
Patriarhul ecumenic. "Iată de ce eliminarea unui astfel de impediment
dintre noi ar favoriza cu siguranţă drumul nostru spre unitate".
Studiul asupra istoriei Bisericii în primul mileniu "va oferi şi piatra
unghiulară pentru evaluarea dezvoltărilor ulterioare în decursul celui
de-al doilea mileniu", a concluzionat Patriarhul Bartolomeu I, invocând
darul umilinţei şi al dialogului pentru acceptarea adevărului.
Всего комментариев: 0 | |
Calendar Ortodox