Soluții pentru păstrarea Patrimoniului Bisericesc - 7 Апреля 2011 - Flor Ortodox

Întrebare Preotului

Categorii

Statistica

Total
Utilizatori
Oaspeți
Online total: 1
Oaspeti: 1
Utilizatori: 0

Soluții pentru păstrarea Patrimoniului Bisericesc

06 Aprilie 2011 17:27

Soluții pentru păstrarea Patrimoniului Bisericesc

Palatul Mitropolitan a găzduit primul seminar practic intitulat „Protejarea Patrimoniului Bisericesc - imperativ al timpului." Lucrările  s-au desfăşurat la iniţiativa Departamentului Mitropolitan pentru Arhitectură şi Pictură Bisericească, a Academiei de Ştiinţe a  Moldovei şi a Ministerului Culturii.

La seminar a participat ÎPS Mitropolit Vladimir, protopopi, stareţi şi stareţe din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, funcţionari din cadrul Ministerului Culturii şi Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Discuţiile moderate de către Prot. Mitr. Emanuil Brihuneţ au avut drept scop implicarea activă a instituţiilor sus-menţionate în protejarea Patrimoniului Bisericesc din ţara noastră.

A fost făcută o prezentare a situaţiei bisericilor vechi şi, în special, a celor din lemn, care necesită serioase lucrări de reparare şi întreţinere.

Cu ocazia acestui eveniment Înalt Prea Sfinţia Sa a menţionat următoarele: „Lucrările seminarului vor îndeplini obiectivele spirituale a aspiraţiilor comune. Vom încerca să cooptăm specialiştii din toate domeniile cu profil istoric, heraldic, arhitectural, etc., pentru a contribui la promovarea patrimoniului bisericesc. Păstrarea celor mai perene valori ale patrimoniului, în cazul nostru a bisericilor şi mănăstirilor din Moldova, ar condiţiona o integrare mai rapidă şi o conlucrare mai coerentă între societate, Biserică şi cercetătorii ştiinţifici din diferite domenii, care au un scop comun."

 Printre invitați s-au numărat: domnul Gheorghe Postică - dr. habilitat în istorie, viceministru al Culturii, doamna Mariana Șlapac - dr. habilitat în studiul artelor, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei.

Domnul Sergiu Ciocanu - dr. în arhitectură, șef Direcție patrimoniu cultural și arte vizuale a Ministerului Culturii al Republicii Moldova a vorbit celor prezenți despre Cadrul legislativ privind protecția monumentelor istorice din Republica Moldova și protejarea patrimoniului bisericesc, domnul Ion Ștefăniță (director al agenției de inspectare și restaurare a monumentelor din cadrul Ministerului Culturii al RM) a prezentat publicului situația actuală a bisericilor și mănăstirilor din Republica Moldova. La rândul său, domnul Silviu Tabac (dr. în istorie, vicedirector al institutului Patrimoniului Cultural al AȘM, președinte al Societății de Heraldică, Arhivistică și Genealogie "P. Gore" din Republica Moldova) a făcut o incursiune în heraldica ecleziastică: istorie, tradiție și oportunități. În alocuțiunea sa, Prot. Mitr. Emanuil Brihuneț (Președinte al Departamentului Arhitectură și Pictură Bisericească al Mitropoliei Moldovei), a vorbit despre actualitatea instituirii unei asociații bisericești a pictorilor, arhitecților și a meșterilor de artă decorativă. Domnul Mihai Ursu (director al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău) a subliniat necesitatea redeschiderii Muzeului Bisericesc, după care doamna Liliana Condraticova (dr. în studiul artelor, cercetător științific, coordonator al Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM) a prezentat aspectele de restaurare artisitică și conservare muzeală a orfevrăriei bisericești.

După prezentarea comunicărilor au fost făcute totalurile seminarului însoțite de discuții tematice.


______________________________

Категория: Știri religioase | Просмотров: 630 | Добавил: Andrei | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Calendar Ortodox