Meniul site-ului
Categorii
Statistica
Un grup de ONG-uri cer parlamentului să modifice legislaţia privind vaccinarea copiilor
Un grup de ONG-uri cer parlamentului să modifice legislaţia privind vaccinarea copiilor
11 organizaţii neguvernamentale din Moldova solicită Parlamentului Moldovei şi Ministerului Sănătăţii să modifice legea privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, astfel încît vaccinarea copiilor să nu mai fie obligatorie.
Joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, Teodor Cîrnaţ, directorul Executiv al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, a declarat că, potrivit legislaţiei actuale, copii de pînă la 7 ani care nu au fost vaccinaţi nu sînt admişi în instituţiile de învăţămînt şi de recreare, ceea ce nu este corect.
„În ultimul timp tot mai mulţi părinţi se adresează la organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi de protecţie a sănătăţii şi se plîng că copiii lor nu sînt admişi în instituţiile de învăţămînt pe motiv că nu sînt vaccinaţi”, a specificat Cîrnaţ.
El a menţionat că există riscul ca începînd cu 1 septembrie copiii
care vor refuza vaccinarea obligatorie să fie discriminaţi şi nu vor
avea posibilitatea să-şi facă studiile în şcolile din ţară.
„Legislaţia actuală care prevede că copii care nu au fost vaccinaţi să
nu fie primiţi la şcoală este o aberaţie. Nu ştiu pe cît este de normal
ca un copil de pînă la 7 ani să primească 7 vaccinuri obligatorii, însă
ştiu sigur că fiecare copil are dreptul la educaţie”, a precizat Cîrnaţ.
Elena Bîtcă, preşedinta asociaţiei obşteşti „Sfînta Fericită Maica Matrona” din Chişinău, spune că asociaţia de mai multe ori a solicitat Ministerului Sănătăţii să modifice legea cu privire la vaccinarea obigatorie a copiilor, însă fără rezultat.
„Vom solicita în mod repetat Parlamentului, Ministerului Sănătăţii, dar şi Ministerului Educaţiei să modifice legea în vigoare şi să dea dreptul tuturor copiilor la studii, chiar dacă au refuzat să fie vaccinaţi din motive religioase sau filosofice.
Potrivit ei, conform Proiectului Programului de imunizare pe perioada 2010-2015, numărul vaccinurilor pentru copiii de pînă la 7 ani va fi majorat pînă la 15.
„În majoritatea ţărilor lumii, inclusiv Rusia şi SUA, vaccinarea copiilor nu este obligatorie, numai în Moldova acest lucru este impus populaţiei, ceea ce nu este corect, în condiţiile în care fiecare persoană are dreptul să renunţe sau să beneficieze de tratament”, a subliniat Bîtcă.
Aceasta a precizat că dacă instituţiile abilitate vor refuza să modifice legea, ONG-urile se vor adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
/infotag.md/
Всего комментариев: 0 | |
Calendar Ortodox